Corenos kampt met ‘eerste helft-syndroom’, maar komt achterstand nu niet te boven

5 september 2018

GRONINGEN – De eerste echte officiële wedstrijd van Corenos tegen Holwierde ging met 4-2 verloren. Na een 0-3 achterstand leek Corenos weer op gelijke hoogte te komen, maar zover kwam het niet. Bij een 2-3 achterstand viel definitief het doek toen de arbiter naar de penaltystip wees. Uiteindelijk werd het 2-4 voor Holwierde. Doelpunten aan Corenos-zijde werden gemaakt door Lasr Baar en Nico de Vries.

Bij de Roodeschoolsters begint men er zo langzamerhand moedeloos van te worden: ‘De eerste helft slecht spelen om vervolgens een sterke en goede tweede helft neer te zetten. Ook trainer Marco Pesiwarissa krabt zich achter zijn oren, maar ook hij kan er nog geen antwoord op vinden. Het verkrampte spel van zijn ploeg in de eerste helft liet toe dat Holwierde wat makkelijk aan voetballen toekwam.

Toch was het Corenos dat vanaf de eerste minuut initiatief toonde uit een counter. Lars Baars werd echter afgevlagd voor vermeend buitenspel. In de ogen van sommige supporters geheel onterecht. Corenos kon maar niet in de duels komen. Ook aan de bal waren de Roodeschoolsters onrustig: passes kwamen niet aan en ballen werden niet goed aangenomen. Ondanks het slecht bespeelbare veld, was het geen excuus voor het slecht vertoonde spel. In de 11e minuut kwam Holwierde op een terechte voorsprong. Een vrijebal aan de linkerkant werd knap achter Corenos-doelman Sven Knot ingekopt, 0-1. Uit de spaarzame aanvallen die hierop volgde, wist Corenos nog wat enkele mogelijkheden te krijgen. Maar de Holwierde-doelman stond zijn mannetje. In de 39e minuut was Kevin Pathuis, die in de 8e minuut al geel kreeg, volledig zijn directe tegenstander kwijt die op zijn beurt bij de 2e paal de bal vrij kon intikken, 2-0. Met deze stand gingen beide ploegen aan de thee.

In de rust werd afgesproken om meer diepte in het spel te krijgen door de bal achter de laatste linie van Holwierde te krijgen. Want ook toonde Holwierde toonde in de eerste helft haar zwakke plek: de defensie. Weinig voetbal van achteruit en het centrale duo toonde zich zeer kwetsbaar. Kevin Pathuis werd vervangen door Robert van Dijken. Na rust kreeg het publiek een heel ander Corenos te zien: een ploeg dat de duels aanging, meer initiatief toonde en met meer lef en durf speelde. Zo ontstonden in de eerste vijf minuten al twee goede mogelijkheden voor Corenos, maar miste men de juiste scherpte bij de afronding. Holwierde werd met de rug tegen de muur gezet. Door het offensieve spel speelde Corenos met veel ruimte in de rug. In de 61e minuut kwam Holwierde dan ook geheel onterecht op een 3-0 voorsprong. Een afgeslagen vrijebal kwam via een counter bij de Holwierde-spits die voor de 3-0 mocht aantekenen. Corenos toonde veerkracht door het spel weer naar zich toe te trekken. In deze fase leken de Roodeschoolsters ook meer lucht over te hebben. In de 70e minuut werd Lars Baar via een mooie steekpass door Jordan Muller de diepte ingestuurd. Hij wist de bal prima achter de Holwierde-goalie te krijgen, 1-3. Vier minuten later was het weer raak. Door goed druk zetten van Baar, verspeelde de Holwierde-defensie knulig de bal waardoor Nico de Vries zijn ploeg terugbracht op 2-3. Corenos geloofde in minmiaal een gelijke spel, temeer omdat Holwierde niet meer in dit hoofdstuk voor kwam. Zij hadden de scheidsrechter nodig om de wedstrijd te kunnen beslissen. Want één minuut later werd de bal op de stip gelegd. Deze werd door Holwierde benut, 4-2. Corenos creëerde nog enkele mogelijkheden, maar kon niet meer tot scoren komen.

Corenos lijkt te kampen met een ‘eerste helft syndroom’. Pas in de tweede helft laat Corenos zien dat zij een ploeg is waar men rekening dient te houden. Volgende week zaterdag gaan de Roodeschoolsters op bezoek bij Noordpool UFC. Twee ploegen die elkaar doordeweeks op het trainingsveld tegenkomen, omdat Noordpool een deel van haar kunstgrasveld ter beschikking heeft gesteld.