• Corenos wint met 3-0 van VVK en neemt koppositie over

  ROODESCHOOL – In de laatste competitiewedstrijd van 2019 en voor de winterstop moest Corenos ook vandaag weer ‘aan de bak’. Na winst tegen Groninger Boys en Noordpool in de competitie en een zure uitschakeling woensdag tegen Ter Apel ’96 moest nu tegen koploper VVK aangetreden worden. Bij winst zou Corenos op een gelijk puntenaantal komen met VVK en op basis van het doelsaldo de ploeg uit Groningen passeren. Groninger Boys heeft te maken gehad met een aantal afgelastingen en heeft daardoor wat minder punten kunnen verzamelen. Ook De Fivel blijft het goed doen, het kon Groninger Boys bij winst op TEO passeren op de ranglijst en is zeker nog niet uitgeschakeld in de strijd om het kampioenschap.

  De jarige oefenmeester Marco Pesiwarissa kon weer een beroep doen op Anne-Jan ter Harkel en Elwin Wezeman, die afgelopen woensdag niet in actie kwamen. Ook Lars Baar was weer voldoende fit om te spelen. Wouter Wieringa en Marcel Dijkstra waren door blessures nog niet weer inzetbaar.

  Samen met de staf werd de volgende basis opgesteld:

  Willem Duinkerken

  Anne-Jan ter Harkel, Chris Uil, Elwin Wezeman, Raymon Balkema

  Germen Tamsma, Kevin Haan, Nico de Vries, Jordan Muller

  Lars Baar, Sven Knot

  Bank : Arjen Tamsma, Migèl van Gennip, Joran Knot en Kevin Pathuis. 

  Het duel tussen lijstaanvoerder VVK en nummer 2 Corenos begon om 14:00 uur vanwege de vroeg invallende duisternis in deze tijd van het jaar. Qua afgelastingen, zo half december, zijn best veel wedstrijden doorgegaan, uiteraard ook door spelen op kunstgrasvelden. Corenos trad vandaag gewoon aan op het hoofdveld, met echt gras. Het veld had echter wel een rolbeurt kunnen gebruiken zoals vooral in de beginfase was te zien. Beide ploegen hadden moeite om zich in te stellen op de omstandigheden (hobbelig veld, straffe zijwind) en dat kwam het spel zeker niet ten goede. Corenos probeerde wel om op de bekende wijze aanvallend druk te zetten maar slaagde hier herhaaldelijk niet in omdat de bal niet deed wat de spelers wilden. We zagen naar verhouding veel afzwaaiers en verkeerde inschattingen. Daardoor ontstond een strijd op het middenveld die in eerste instantie gewonnen leek door de thuisploeg maar halverwege de eerste helft nam VVK het initiatief over en kwam daardoor tot meer aanvallen.

  Het gevaar van Corenos kwam in de beginfase met name van Anne-Jan ter Harkel die een paar keer over de rechterkant door kon komen. Hij was niet gelukkig in de laatste fase van zijn aanvallende intenties, mede door de eerder omschreven omstandigheden. Jordan Muller was voor het eerst echt in een actie te zien na een kwartiertje spelen. Hij kreeg uiteindelijk de bal bij Sven Knot die een schot kon lossen maar hij had het vizier vandaag niet op scherp staan en schoot ruim naast. In de 22e minuut zien we de eerste echte kans voor de bezoekers. Na een corner wordt de bal bij de 2e paal gelegd en er staat zomaar een speler van VVK vrij. Zijn inzet gaat naast maar de verdediging van Corenos had de organisatie hier even niet op orde. Het is wel de aanzet voor een goede fase van VVK. Een volgende kans voor de bewoners van de Korreweg is aanstaande als de scheidsrechter een sliding van Elwin Wezeman bestraft terwijl hij de bal lijkt te spelen. Vanaf een meter of 17 wordt de vrije bal een metertje naast geschoten. Even later is het weer VVK dat, met de wind in de rug, probeert Corenos achteruit te drukken. Een aanval over de linkerkant brengt een hoge voorzet waar keeper Willem Duinkerken niet bij machte is de bal in één keer te vangen maar als hij de bal los moet laten maakt de aanvaller van VVK hands. Corenos creëert in deze fase aanvallend weinig. Het middenveld moet alle zeilen bijzetten om in de duels te komen maar is met enige regelmaat een stapje te laat. Door veel energie te moeten steken in de verdedigende taken is de aansluiting bij ballen naar voren er vaak even niet waardoor VVK de afvallende bal veelal kan oppikken. Corenos speelt niet het voetbal zoals we laatste maanden hebben gezien en VVK laat ook niet echt zien waarom het de koppositie in 5D bezet. Ondanks een fanatiek coachende VVK-trainer zien we weinig voetbal en is het voor beide teams vandaag gewoon hard werken. Tot de rust blijft het doelpuntloos. De enige die wel gescoord heeft is de Pupil van de Week geweest. 

  In de tweede helft zien we eenzelfde beeld. Werkvoetbal op het middenveld en weinig uitgespeelde kansen voor beide doelen. Toch lijkt Corenos beter uit de kleedkamer te zijn gekomen want er lijkt weer wat meer controle te zijn. Heel langzaam zien we dat Corenos de gasten meer en meer terug weet te dringen. Een briljante actie van Jordan Muller, die 3 man in de luren legt, levert hem geen penalty op en dat zou ook zwaar gestraft zijn aangezien de verdediger keurig de bal speelde. Precies op het uur toch een goal van Corenos. Vlak voor zijn aanstaande wissel komt Nico de Vries recht voor de goal vrij en in balbezit. Hij waagt een schot van zo’n 20 meter en ziet zijn inzet iets aangeraakt worden waardoor de keeper nog wel aan de bal komt maar al grabbelend niet kan voorkomen dat de bal via de paal binnen rolt (1-0)

  Zo gaat De Vries als held van het veld en komt Joran Knot voor hem binnen de krijtlijnen. Corenos heeft nu het veldoverwicht dat VVK in een deel van de eerste helft had. De thuisploeg is echter doelgerichter en dit resulteert in de 63e minuut in een 2-0 voorsprong. Jordan Muller wil op links een actie inzetten maar besluit terug te leggen op Raymond Balkema. Zijn voorzet vind het hoofd van Lars Baar, die goed voor zijn man komt en kan inkoppen. Zo ziet de wereld er ineens een stuk anders uit. VVK kan best mee in de fysieke strijd op het middenveld maar Corenos speelt nu met de wind in de rug en heeft daar nu de voordelen van. Toch probeert VVK nog wel om aansluiting te forceren. De mogelijkheden die het krijgt worden echter door de Stadjers verprutst en de koploper krijgt het moeilijker naarmate de tijd verstrijkt. Scoren doet Corenos nog wel een keer. Germen Tamsma geeft een slim steekballetje op Lars Baar die nog maar eens aanzet, eerder bij de bal is dan de uitkomende keeper en de bal mooi langs de doelman steekt (3-0). Corenos komt niet meer in de problemen en neemt de koppositie over van VVK maar heeft wel een moeilijke fase in dit duel gehad waarin het vandaag kon vertrouwen op het harde werken van Chris Uil, Elwin Wezeman, Anne-Jan ter Harkel, Raymond Balkema en Kevin Haan. Zij waren vandaag in staat om de tegenstanders in bedwang te houden en hen van scoren af te houden ondanks dat het veldspel niet altijd geweldig was. In deze moeilijke momenten moet je als ploeg overleven en dat is precies wat Corenos vandaag deed. Spelers zoals zij worden niet vaak genoemd in een verslag, meestal strijken de scorende aanvallers met deze eer, maar een team heeft ook spelers nodig die zich willen wegcijferen voor een ander en voor het teamresultaat. Heb je dat goed voor elkaar dan maak je met elkaar de kans op succes groter. Een team is niet alleen maar elf veldspelers maar ook de breedte van de selectie bepaald voor een deel of aan het eind van de rit een team staat waar het wil staan. Gezien het aantal gebruikte spelers in de eerste helft van de competitie, maar ook de manier waarop deze spelers hebben gespeeld of bereid waren klaar te staan om in te vallen, geeft aan dat Corenos zich geen zorgen hoeft te maken voor het restant van deze competitie en dat is de basis voor het succes waar we na 26 duels op hopen.

  Alvast een fijne kerst en een gelukkig, gezond en sportief 2020 gewenst. 

  Tot aander joar !