• Leerzame middag voor Corenos in Zuidhorn

  ZUIDHORN –  De tweede (oefen)wedstrijd van het seizoen was er eentje in en tegen Zuidhorn, uitkomende in de 2e klasse. Een ambitieus te noemen uitdaging voor de mannen van Marco Pesiwarissa die zoals bekend ook het komende seizoen in de 5e klasse spelen.

  De beginfase van het duel was gelijk opgaand. De 5e klasser uit Roodeschool is op dat moment voetballend niks minder dan de thuisploeg. Na een verkeerde inspeelpass van de Zuidhorn defensie kan Lars Baar er vandoor maar wordt gehaakt door de verdediger, wat in een donkergele kaart resulteert. De vrije bal van Raymond gaat mooi richting de kruising maar is te zacht om de keeper te verschalken.

  In de 14e minuut kent de scheidsrechter een penalty aan de groenhemden toe nadat Wesley zijn armen in een duel hoog heeft en de bal er tegenaan komt. (1-0) Het blijft toch moeilijk om dit soort ongelukkige handsballen tot strafschop te zien worden gepromoveerd maar het zij zo. Ondanks dat Corenos prima mee durft te voetballen, krijgt het toch nog weer een treffer te slikken. Onnodig qua spel maar wel de realiteit. Het begint met een goede pass vanaf de rechtsachter 'over de hele' naar de linksvoor die alleen op doel af kan, zelf mist maar zijn collega weet uiteindelijk wel te scoren. Vlak voor de drinkpauze wordt er een persoonlijke fout gemaakt aan de kant van Corenos, pikt de Zuidhorn-spits de bal af en scoort de 3-0. Nogmaals, niet nodig. Het afmaken van Zuidhorn is effectief, wat je meer ziet bij hoger geklasseerde teams. In de 4e of 5e klasse worden dit soort kansen nog weleens verpruts, Zuidhorn deed dit in elk geval niet.

  In het tweede kwart van de wedstrijd worden centraal nu teveel fouten gemaakt. Wesley moet aan de noodrem trekken en daarmee ook een donkergele kaart incasseren. Corenos is het nu even kwijt en neemt wat verkeerde keuzes waardoor Zuidhorn dreigend is.

  Deze fase voor de rust is Zuidhorn een stuk beter, Corenos heeft de linies iets te ver uit elkaar staan en van de ruimtes maakt de thuisploeg goed gebruik. Zonder te scoren, al komt Corenos een paar keer goed weg, maar het weet tot de rust geen treffer meer tegen te krijgen. Behoudens een speldenprik in de beginfase heeft het voorin helaas weinig kunnen uitrichten. Ruststand 3-0.

  Met een aantal verse krachten vangt de tweede helft aan en Corenos lijkt weer de focus terug te hebben. Het komt tot een paar mogelijkheden via Joran en Migèl. Op momenten dat Zuidhorn aanzet valt de onderlinge communicatie soms even weg omdat het dan best snel gaat. Helaas is het wederom een verkeerde inspeelpass van Corenos waardoor de 4-0 wordt gemaakt. Zuidhorn heeft wel het (logische) overwicht maar de goals vallen meest door balverlies op kwetsbare plekken.

  Corenos bijt af en toe van zich af. Jordan kan een paar keer vanaf rechts aanleggen maar treft geen doel. Zuidhorn scoort wel, de 5-0 is een feit als een cross-pass net over Anne-Jan valt en de aanvaller kan afronden. Keeper Mark, overgekomen vanaf De Heracliden, is kansloos maar keept verder een prima wedstrijd. In de 76e minuut is hij nogmaals kansloos als de tweede penalty na hands wordt gegeven. Corenos claimt kort hierna ook een strafschop maar dat was iets te veel van het goede geweest. De effectiviteit van Zuidhorn is zichtbaar bij de 7-0. De defensie van Corenos verzuimt in te grijpen (is moegestreden door de warmte en het hogere tempo) en na een aantal schijven is het weer de rechtsvoor die weet te scoren. 

  Hoe kijk je dan na afloop tegen zo’n oefenwedstrijd aan? Je zou het negatief kunnen benaderen en stellen dat het tegen een 2e klasser onbegonnen werk was en een forse nederlaag te verwachten was maar als je het positieve eruit haalt was het toch een nuttige oefenwedstrijd waarin Corenos bij vlagen de situatie (onder druk) goed oploste maar op andere momenten juist niet de oplossing kon vinden. Doordat Zuidhorn veel eerder en sneller fouten afstraft ontstonden veel leermomenten voor spelers en staf waar later voordeel uit kan worden gehaald en dat is de winst vandaag voor deze jonge groep. 

  Tot aander week.