• ROODESCHOOL - Corenos heeft afgelopen zaterdag drie hele belangrijke punten gehaald tegen titelkandidaat Rood Zwart Baflo. Aan de Zuster de Kortestraat werd het 2-1 voor de Roodeschoolsters door twee doelpunten van Marcel Dijkstra. Door deze overwinning is Corenos een aantal plekken op de ranglijst gestegen, maar is het nog niet zeker van lijfsbehoud in de 4e Klasse.

Roodeschool, een klein dorpje in het hoge Noorden met ruim 1200 inwoners. Aan de rand van hetdorp ligt een prachtig grasveld en daarnaast een mooi aangelegd kunstgrasveld. Het is het sportcomplex van amateurclub Corenos. Deze club werd in 1963 opgericht na een fusie van de voormalige voetbalclubs REO en Noorderboys. Vandaag was het complex aan de Zuster de Kortestraat het decor van de wedstrijd Corenos ?? Rood Zwart Baflo.

De gasten verloren haar laatste competitieduel op 4 november tegen koploper FC Zuidlaren. Eerder verloren de mannen van trainer Jan Potma ook al van Corenos. Om in de race te blijven om het kampioenschap in de 4e Klasse (volgende week zaterdag ontvangt RZ Baflo koploper FC Zuidlaren thuis) moest er vandaag gewonnen worden tegen Corenos, dat nog volop strijd om lijfsbehoud.

Corenos kende in aanloop naar deze wedstrijd een prima voorbereiding. Er werden in de voorgaande twee weken twee oefenwedstrijden tegen Ezinge en Groninger Boys gewonnen. Ook werd er deze week op natuurgras getraind, omdat de komende wedstrijden op gras gespeeld gaan worden.

Corenos had in het begin van de wedstrijd moeite om onder de druk van RZ Baflo uit te spelen. Zij zette hoogdruk en wilde de opbouw van Corenos ontregelen. Deze tactiek pakte voor RZ Baflo goed uit, want keer op keer verloor Corenos onnodig de bal. De middenvelders stonden te diep, waardoor men achterin de bal niet kwijt kon. Dit resulteerde in een aantal countermogelijkheden voor RZ Baflo. Het had niet veel gescheeld of Corenos kon al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aankijken. In een omschakelmoment stond Marcel Dijkstra te slapen, waardoor Striedelmeijer vrije doortocht had richting het Corenos-doel. Maar hij zag zijn inzet tegen de doelpaal belanden. Niet veel later had Torrenga de kans op de 0-1, maar Corenos-doelman Buntjer kon prima redding brengen. Ook Corenos kreeg een aantal goede kansen via o.a. Germen Tamsma en Lars Baar. Maar zij zagen hun inzet gekeerd door RZ Baflo-doelman Tillema. Corenos snakte naar de rust, omdat voor RZ Baflo de 0-1 in de lucht hing. Christiaan Buntjer moest in de 32e minuut weer een redding brengen toen een prima genomen vrije bal van Torrenga richting het doel ging. Niet lang daarna kwam het verlossende rustsignaal.

Na de rustpauze begonnen beide teams ongewijzigd aan de tweede helft. Raymon Balkema mocht aan Corenos-zijde warmlopen. Marcel Dijkstra leek niet lekker in de wedstrijd te zitten en leek rijp voor een wissel. "Wij waren van plan om Raymon in te brengen voor Marcel, die overduidelijk niet in de wedstrijd zat. Maar na ruim een kwartier spelen kwam assistent Arie Duinkerken naar mij toe of het toch niet verstandig was om Marcel te laten staan, omdat hij er nu wel in leek te komen. We hebben toen samen besloten om Marcel te laten staan. Achteraf bleek dit een hele gelukkig beslissing te zijn". Corenos kwam nu beter in het spel terecht: er werden duels gewonnen en de ruimte achter de laatste linie bij RZ Baflo werden nu beter benut. Tot aan de 72e minuut bleef het 0-0, waarbij gezegd moet worden dat beide teams tot dat moment weinig kansen creëerden.  Een vrije bal werd door Jordan Muller breed gelegd op Marcel Dijkstra die op zijn beurt verwoestend uithaalde. Deze zwabber bal was onhoudbaar voor RZ Baflo-doelman Tillema, 1-0.

"Omdat het ons de laatste weken aan scorend vermogen ontbreekt, is assistent-trainer Arie Duinkerken afgelopen donderdag specifiek met de spitsen bezig geweest.  Zij hebben ruim drie kwartier besteed aan afwerken op het doel. Er moest meer van afstand geschoten worden. Dan is het toch geweldig dat wij uit een getrainde situatie tot scoren komen".

Na de 1-0 besloot RZ Baflo alles uit de kast te halen en achterin één op één te spelen. Dit resulteerde niet veel later in de gelijkmaker. Chris ten Boer kon vanaf ruim 20 meter op doel schieten. De bal belandde in de uiterste benedenhoek en onhoudbaar voor Christiaan Buntjer, 1-1. Met nog ruim tien minuten op de klok bleef RZ Baflo aandringen. Maar keer op keer stuitte zij op de sterke defensie van de Roodeschoolsters. Dat de Rood Zwarten in de omschakeling weleens steken laten vallen, bleek ook in de 84e minuut toen Marcel Dijkstra de bal voor zijn voeten kreeg. Met een geweldige dribbel vanaf de eigen helft, liet hij zijn directe tegenstander achter zich. In een drie tegen twee situatie, waarbij Lars Baar en Jordan Muller met hem meeliepen, besloot Dijkstra zelf op doel te schieten. Zijn schot daalde vlak voor doelman Tillema in de rechterbovenhoek, 2-1. De blijdschap aan Corenos-zijde was groot. Met nog enkele minuten te spelen werd de rappe Sander Brouwer in de ploeg gebracht voor de moegestreden Germen Tamsma om de druk voorin te houden. Met nog vijf minuten blessuretijd was de spanning niet meer te houden. Eindelijk kwam daar het verlossende eindsignaal.

Direct na de wedstrijd kreeg trainer Pesiwarissa een telefoontje van FC Zuidlaren-trainer met de vraag hoeveel het was geworden. Ook de blijdschap aan Zuidlaren-zijde was groot, want volgende week kan koploper in Baflo de titel in de 4e Klasse binnenhalen.

"De eerste helft aan onze kant was ronduit slecht. Als wij in de rust tegen een 0-3 achterstand hadden aangekeken, was dat zeker niet raar geweest. Maar we bleven door de 0-0 ruststand in leven. Na rust creëerde RZ Baflo geen enkele kans meer. Hooguit een paar hoge voorzetten vanaf de zijkant. Wij wonnen veel meer duels en konden onze spitsen achter de laatste linie beter bedienen. Dit resulteerde nog niet in echte kansen. Arie is afgelopen donderdag met de spitsen bezig geweest: er moest meer vanuit de 2e lijn op doel geschoten worden. Hoe geweldig is het dan dat je met twee afstandsschoten van een Rood Wart Baflo wint. En dan ook nog door twee afstandsschoten van Marcel Dijkstra, die in de rust rijp was voor een wissel. Wij pakken nu toch veertien punten van de bovenste vijf ploegen. Dat zegt wel iets over ons".