• ZEC kan één helft mee met zwoegend Corenos

  ZANDEWEER – De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, hoe lang deze zal duren is nog immer de vraag, was een uitduel tegen ZEC. De thuisploeg had een verjonging ondergaan en men bouwt daar aan een stabiele ploeg en dito vereniging, waar het de laatste jaren wat minder ging. Mooi dat een dorp als Zandeweer in staat is een voetbalvereniging op de been te houden. 

  Dan de ploeg van Pesiwarissa. De voorbereiding verliep stroef. De uitslagen waren nog wel oké, zo bekert Corenos door ten koste van Middelstum, Warffum en Wagenborger Boys, maar loopt het nog niet zoals het vorig seizoen wel het geval was. Ofwel, de automatismen ontbreken nog, zoals Marco het in de Ommelander Courant verwoorde. 

  Opstelling Corenos :

  Edwin Spriensma

  Anne-Jan ter Harkel, Elwin Wezeman, Chris Uil, Raymon Balkema

  Kevin Haan, Joran Knot, Germen Tamsma, Jordan Muller

  Lars Baar, Sven Knot

  Bank : Marcel Dijkstra, Tim Uil, Wesley Dijksterhuis 

  Onder goede omstandigheden zijn we benieuwd naar het huidige ZEC. Vorig seizoen eindigde dit duel met een 0-10 uitslag, waar Corenos destijds niet eens zo geweldig speelde. Nu lijkt ZEC beter uit de startblokken te komen. In de 4e minuut neemt ZEC een vrije bal vanaf de zijkant en Edwin heeft de nodige moeite om de ingebrachte bal onder controle te krijgen. 5 minuten later een vergelijkbare situatie, nu een vrije trap vanaf de rechterkant, die de 15-jarige doelman niet in één keer klemvast kan pakken. De terugspringende bal kan niet worden afgerond.

  Corenos zoekt in de openingsfase naar ritme. Het komt in aanvallend opzicht nog niet uit de verf, mede doordat er veel kleine overtredingen gemaakt worden, die tot oponthoud leiden. Een paar overtredingen in het eerste half uur zijn pittig maar de scheidsrechter is vandaag niet van plan om veel kaarten te trekken. Hij doet het liever af met een goed gesprek. Soms een verademing, soms moet je toch ook aangeven wanneer het mooi geweest is en een gele prent tonen. 

  In de 30e minuut lijkt ZEC te gaan scoren door een misverstand in de defensie van Corenos. Elwin blijft vlak voor de doellijn echter rustig, gebruikt zijn lichaam goed en komt hierdoor uit deze benarde situatie. Ook de bezoekers zijn dichtbij een treffer. In het strafschopgebied kappen en draaien achtereenvolgens Lars en Joran waar uiteindelijk de keeper de bal op kan pakken. In de tegenaanval wordt dan toch de score geopend. De bal wordt achter de verdediging gelegd en het komt aan op een sprintduel tussen de aanvaller van ZEC en Chris Uil. Laatstgenoemde moet een overtreding begaan en ZEC krijgt derhalve een strafschop toegewezen. Ook hier geen gele kaart waar anderen soms zelfs rood tonen. Zijlstra schiet de 1-0 feilloos van elf meter binnen. 

  ZEC is de eerste helft gevaarlijker, doelgerichter en kan nog een paar keer tot een goede kans komen. Spriensma kan een grotere achterstand voorkomen maar het team van Bert van der Meer maakt het Corenos flink lastig. De ploeg stoort de opbouw vroegtijdig en fanatiek en dat brengt ze regelmatig in balbezit omdat de ploeg uit Roodeschool de oplossingen niet kan vinden. Toch komt Corenos nog in de eerste helft langszij. Jordan Muller gaat diep over rechts en gaat over het been van een ZEC verdediger, die geen bal raakt, waardoor de scheidsrechter het als gevaarlijk aanvallen beoordeeld, in het strafschopgebied, dus penalty voor Corenos. Jordan schiet zelf de gelijkmaker vanaf de stip binnen (1-1) en met deze stand wordt ook de rust bereikt. 

  Vooral Corenos moet de zaak even goed uitlijnen want het loopt nog niet, het speelt onherkenbaar. Wat dat betreft lijkt de lijn van de voorbereiding ook vandaag te worden doorgetrokken, moeilijk en stroef spelbeeld. Er zal een tandje bij moeten op gebied van werklust en ook de beleving moet beter, het is wat timide. Als gezegd, ZEC speelde de eerste helft feller en collectief probeerde het de opbouw van Corenos te storen, wat prima lukte. De vraag is hoe lang ze dit vol kunnen houden gedurende de tweede helft van de wedstrijd. 

  Na de thee opent Corenos direct een stuk beter, de spelers lijken wat scherper uit het kleedlokaal te zijn gekomen. Met de wind in de rug komen de withemden tot een paar schoten vanaf links. Eerst wordt een inzet van Joran Knot gestopt, even later vergelijkbare inzet van Jordan Muller. ZEC is het eerste kwartier nog niet bij het doel van Corenos geweest en waar de ploeg de eerste helft aanvallende intenties liet zien, lukt dit het tweede bedrijf niet meer. Corenos komt steeds meer tot aanvallen toe, die ook gevaarlijk zijn. Jordan Muller lijkt zijn tweede penalty te krijgen wanneer hij bal de achterlijn neergehaald wordt maar de scheidsrechter, die iets te ver van de situatie af staat, durft het niet aan om de bal weer op de stip te leggen, wellicht niet geheel overtuigd van een overtreding.

  Na 65 minuten wordt Sven Knot uit het veld gehaald en mag Marcel Dijkstra proberen een bres in de verdediging van ZEC te slaan. Sven, hardwerkend maar ongelukkig in zijn spel, hij lijkt wat uit vorm, kreeg dit het eerste uur niet voor elkaar. De eerste goede combinatie met collega spits Lars Baar vond plaats vlak voor deze wissel. Sven vond met zijn goede voorzet het hoofd van Lars, maar hij knikte de bal op de kruising. Kort hierna zagen we Anne-Jan ter Harkel weer eens over rechts op komen en zag zijn voorzet bijna onder de deklat verdwijnen, ware het niet dat de keeper de bal via de lat kon verwerken. Met Anne-Jan noemen we, samen met Elwin Wezeman, de beste spelers aan de kant van Corenos. In de 72e minuut moet Raymon Balkema het veld verlaten, nadat hij in een duel, een tikje tegen zijn hoofd kreeg. Wesley Dijksterhuis komt hem vervangen. 

  Het publiek aan de kant van het veld krijgen steeds meer het gevoel dat Corenos er alsnog met de winst vandoor zal gaan. ZEC is niet meer gevaarlijk geweest. Marcel Dijkstra, die zich natuurlijk graag wil bewijzen, is dichtbij maar uit de draai vindt hij de benen van de keeper. Toch is hij wel diegene die de 1-2 op het bord laat zetten. Een aanval van Corenos wordt door een verdediger van richting veranderd en Marcel kan opeens frank en vrij op het doel af, keeper prima omspelen en de bal intikken. Een, op dat moment, verdiende voorsprong voor Corenos. Marcel lijkt ook onderweg te zijn de 1-3 te maken maar na het afkappen van de bal speelt hij af op Joran, die op zijn beurt weer afspeelt op Lars Baar. Helaas staat Lars te ver naar voren en dus buitenspel. 

  ZEC lijkt uitgeblust. Komen ze nog tot een slotoffensief? Waarschijnlijk niet, als Joran Knot het geloof in goed resultaat voor ZEC met zijn goal de nek omdraait. We zien de 1-3 ontstaan via een ingooi op Lars Baar, welke keurig aflegt op Joran, die de bal laag in de hoek knalt. Het lijkt gespeeld. ZEC kan niet meer en Corenos is al lang blij de zaak weer enigszins op de rails te hebben. Toch zijn we nog niet klaar. De scheids besluit nog een behoorlijk aantal minuten aan blessuretijd bij te tellen waarin Corenos nog scoort. De 1-4 komt tot stand als Jordan Muller een afgeslagen bal kan oppikken, paar man kwijt raakt, en droog in de hoek schiet. Ver in blessuretijd wordt het zelfs 1-5 als Marcel de bal voorin ontvangt, geduldig wacht tot Lars Baar in positie komt en hem in de gelegenheid stelt de 1-5 in te punteren. 

  Zo wint Corenos deze pot met 1-5, toch een riante uitslag, waar het in eerste instantie er niet uitzag als een wedstrijd die het dik zou gaan winnen. Het spel moet beter maar daarvoor heeft de ploeg nog tijd. Zolang het de mindere wedstrijden blijft winnen, ontstaat geen achterstand.   

  Tot aander week !